Objednávky na tel: 474 778 710 (OTEVÍRACÍ DOBA od 9:00 do 12:00 - 12:30 až 16:00, PO - NE)

Co dělat když se objeví čmelík?

Čmelík kuří(dermanyssus gallinea)
 
Čmelík je opravdu velmi malý parazit 0,4-0,7mm veliký. Má čtyři páry nohou . Jeho barva je mezi šedou a černou. Podle toho jak moc nasál do sebe slepičí krve.
 
Čmelíci jsou velmi agresivní roztoči, kteří sají krev slepic. Čmelík vám do chovu může zanést volně žijící pták. Čmelík kuří bez ptačího hostitele není schopen reprodukce. A umírá. Larvy čmelíka se líhnou po třech dnech. Reprodukce u čmelíka je tedy opravdu velmi rychlá. Brzo po napadení může být váš kurník zamořen. Čmelíka v kurníku naleznete tam, kde se může dobře ukrýt. Např. spáry dřev, pod hřadem , pod snáškovým hnízdem.
 
Čmelík saje krev slepic. Samozřejmě pro slepičky je to stresující. A díky čmelíkům dojde ke snížení snášky. V extrémních případech může dojít až k úhynu slepičky.
 
Nejlepší prevencí před čmelíkem je čistota.  Lepší na údržbu je zděný kurník. V dřevěném kurníku čmelík snadno zaleze do spár. Zatímco zděný kurník má hladké zdi, .které úkryt ztěžují. Jestliže máte dřevěný kurník stěny důkladně natírejte vápnem. Snášková hnízda, hřady a ostatní chovatelské náčiní mějte snadno rozebíratelné a omyvatelné. Aby vždy šlo vše dobře očistit.
 
Jestliže je kurník napaden čmelíkem, nezbyde nám nic jiného než vše vyndat, omýt, a vydezinfikovat. Hřady je lepší spálit, a udělat nové. Zbavit se čmelíků je opravdu velmi náročné. Počítejte s tím, že jeden generální úklid stačit rozhodně nebude. A za několik dní budete muset vše opakovat. Případně se obraťte na nějakou deratizační a desinfekční firmu,která má na boj s čmelíkem chemické přípravky. Případně se obraťte na veterináře se žádostí o přípravek Exzolt. (viz.samotný článek). Ale i u tohoto přípravku budete muset celý kurník rozebrat a vydezinfikovat
 
slepice_parazit-600x470small
 
 
 

Přípravky na hubení čmelíků v našem eshopu:

Snímek obrazovky 2020-09-25 v 12.54.48
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz