Objednávky na tel: 474 778 710 (OTEVÍRACÍ DOBA od 9:00 do 12:00 - 12:30 až 16:00, PO - NE)

Pokles snášky v horkém létě

Díky extrémním vedrům v roce 2018 se spousta chovatelů divilo, že je snáška slabší než v jiných letech.

Co to způsobuje ?

Tepelný stres. Stejně jako lidem i slepicím je  v horkých dnech nepříjemně. Většinu své energie musí slepička vynaložit na ochlazení organismu. A pak se již samozřejmě nedostává energie na tvorbu vejce.

Jak tomu předcházet?

Slepičky by ve volném výběhu měly mít stín kde se mohou před sluníčkem schovat. V kurníku zajistěte dostatečné větrání. Čím je větší teplota v kurníku tím je nižší snáška. Slepičky musí mít stálý přístup k vodě.

Toto letní období chovatelé krmivářsky  podceňují. Argumentují tím, že slepička se napase, a v krmítku má zrní a to ji přeci stačí. Samozřejmě že pro život to stačí. Ale jestliže chceme od slepičky mít nějaký výkon. Což snesení vejce je. Musíme ji také dodat

v krmení dostatek vyvážené  energie. Ta je vhodně namíchaná v krmné směsi určené pro NOSNICE. I v letních měsících by měl chovatel přidávat do krmné dávky dostatek BÍLKOVINY. Z vlastní dlouholeté zkušenosti doporučuji Bílkovinný koncentrát. Případně cca 2xtýdně slepičkám dopřát laskominy v podobě moučných červů či kobylek , které lze zakoupit v každém zoo shopu.

Ke konci léta u slepiček dochází k přepeřování. /více v článku o pelichání/ V této době snáška spadne až na 0. Toto období trvá cca 2měsíce. Jestliže chcete uspíšit přepeřování podávejte větší dávky BÍLKOVINY

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz